Te Matxa, beneficis i com preparar-lo de manera tradicional o amb llet (Matxa Latte)

El te matxa (o matcha) s’ha popularitzat arreu del món durant els últims anys, gràcies al seu deliciós sabor i la seva versatilitat l’hora de preparar-lo i però també pels seus grans beneficis sobre la salut.

És un te d’origen xinès que, igual que el te verd, prové de la planta Camellia sinensis. Però es cultiva de manera diferent. Trenta dies abans de la seva collita, les plantes de matxa es cobreixen, evitant així que la llum solar entri directe. Això fa que augmenti la producció de clorofil·la, els aminoàcids i que la planta agafi un to verd més fosc. Aconseguint així un perfil nutritiu únic.

Un cop collida la planta, es molen les fulles fins a obtenir una pols fina. El seu èxit recau aquí. En consumir-se en pols, el te matxa conté molts més nutrients, i aquests es fan més efectius a l’entrar al cos, que tes que es presenten en fulles.⁠ Per aquesta raó, el matxa aporta molts més beneficis que qualsevol altre te o infusió. Per exemple, el te matxa té una major quantitat d’antioxidants i cafeïna que no pas el te verd.

Però quins són els nutrients del te matxa? A continuació els repassem, a més d’ensenyar-te com es prepara.

Beneficis del te matxa

Els beneficis més coneguts del matxa són la protecció envers l’envelliment cel·lular i l’alt contingut en cafeïna, però en té molts més. Per això és recomanable prendre una tassa de te matxa al dia, fins i tot com a substitut del cafè. Prova’l i rendeix-te als seus beneficis:

✔️ Poderós antioxidant⁠

✔️ Enforteix el sistema immunitari⁠

✔️ Ajuda a eliminar líquids⁠

✔️ Font d’energia duradera

✔️ Efecte saciant⁠

✔️ Accelera el metabolisme⁠

✔️ Millora el trànsit intestinal⁠

✔️ Afavoreix la disminució de sucre en sang⁠

Preparació del te matxa

Seguint la recepta tradicional, la preparació d’aquest te requereix uns utensilis especials, com ara un bol de fusta o ceràmica, una cullera mesuradora concreta i un batedor de bambú. Però, per si no els tens, t’ensenyem a preparar-lo d’una manera més senzilla.

Originalment només es prepara amb aigua, però també et proposem tastar-lo amb llet (la que tu prefereixis), ja que encara és més deliciós!

Matxa tradicional

  1. Escalfa 150 ml d’aigua en una olla o bullidor a una temperatura de 80º.
  2. En una tassa, tamisa (per evitar grumolls) dos o tres grams de matxa.
  3. Seguidament, afegeix l’aigua a la tassa, primer uns 60 ml i bat amb una cullera enèrgicament fins que el te es dissolgui. És molt important que l’aigua no estigui bullint, ja que això podria danyar el te.
  4. Afegeix la resta d’aigua i torna a batre fins que es faci una capa d’espuma. Si es desitja, es pot fer servir una batedora. I llest!

Matxa Latte

Per preparar el te amb llet, seguirem els mateixos passos, simplement canviaran les mesures, tot i que totes es poden adaptar a cada gust.

  1. Escalfa 250 ml d’aigua en una olla o bullidor a una temperatura de 80º.
  2. En una tassa grossa, tamisa (per evitar grumolls) quatre o cinc grams (segons la intensitat desitjada) de te matxa.
  3. Seguidament, afegeix l’aigua a la tassa, primer uns 60 ml i bat amb una cullera enèrgicament fins que el te es dissolgui. És molt important que l’aigua no estigui bullint, ja que això podria danyar el te.
  4. Afegeix la resta d’aigua i torna a batre fins que es faci una capa d’espuma. Si es desitja, es pot fer servir una batedora.
  5. Escalfa uns 75 ml de llet, animal o vegetal, del sabor que més t’agradi, a 60º. Seguidament bat-la bé fins a obtenir espuma i afegeix-la a la tassa. I a gaudir!